sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kun varsominen ei suju oppikirjojen mukaan


Meidän kovanonnen lapsonen. Pieni Pampula, oikealta nimeltään Domino's Double Chocolate.
Pampulan syntyminen ei mennyt odotetusti. Sen emä; Procyon Domino, tutummin Domppe oli 3vuotias Pampulan syntyessä. Kyseessä sen ensimmäinen varsa.

Varsathan syntyvät normaalisti molemmat etuset ja pää edellä. Pampulalla oli kuitenkin toinen etunen jäänyt matkasta, jolloin emä ei jaksanut ponnistaa virheasentoista varsaa ulos.
Soitto naapurille, jolla oli kokemusta lehmien poikimisesta. Pian naapuri tuli ja työnsi varsan takaisin ja etsi toisen etusen jolloin varsa oli tulossa oikein ulos. Emä oli jo väsynyt ja vetoapua tarvittiin.



Pampula saatiin ulos, mutta emä ei ollut enää ok. Lypsettiin varsalle ensimmäinen tärkeä maito ja juotettiin tuttipullosta. Domppe jatkoi kuitenkin ponnistamista ja työnsi vielä kohtunsa ulos.
Keskellä yötä soitto ell, joka ei vastannut puhelimeen. Onneksi asui lähellä, joten iskä lähti autolla ell luokse herättämään tätä apuun. Saimme ell hereille ja pian tallille. Kohtu huuhdeltiin ja työnnettiin takaisin.

Pampulan tuttipullo syöttöä jatkettiin, emän vointi ei kohentunut. Dompelle nousi yli 40asteen kuume ja tilanne näytti huonolta. Emä ei syönyt eikä juonut ja varsalle oli maitoa saatava.


Aamun valjetessa ja tilanteen ollessa edelleen huono, lähdettiin ajamaan kohti Helsingin yliopistollista eläinsairaalaa. Pampula syntyi aikaisin, pakkasta oli yli -10astetta. Vastasyntynyttä ei voitu laittaa kylmään traileriin pitkälle matkalle. Päätimme laittaa emän traileriin ja ottaa varsan maasturimme takaluukkuun. Matka sujui hienosti.
Ennuste oli kuitenkin huono, meitä pyydettiin valmistautumaan emän osalta pahimpaan.
Molemmat viettivät siellä 5vrk ja meidän onneksemme emän olo alkoi kohentua ja tulehdusarvot tippua. Saimme molemmat takaisin kotiin<3


^Tuossa he ovat ensimmäistä kertaa yhdessä ulkona ja voivat hyvin.


Siihen aikaan keväästä ei laidunruohosta vielä ollut tietoakaan. Jouduimme siis pitämään nämä kaksi hiekkatarhassa. Mitä tekee pieni varsa? Tutustuu kaikkeen syömällä.. hetken päästä huomattiin Pampulan olevan ripulilla. Kyse ei ollut tamman kiimasta johtuvasta ripulista. Tutkimusten jälkeen totesimme varsan syövän hiekkaa.
Uutta tarhaa kehittämään, metsäpohjalle jotta hiekan syönnistä ei jäisi opittua tapaa.



Pienelle tehtiin itse oma loimi, kun kaupasta ei tarpeeksi pientä löytynyt. Koiran takit eivät sopineet laisinkaan.
Hiekan syönnistä jäi kuitenkin paha tapa. Pampula on koko ikänsä siksi syönyt ajoittain psylliumsiemen kuureja jotta suolisto toimisi oikein. Vasta nyt, ponin täyttäessä 7v, hiekan syöntiä ei ole esiintynyt. Eli emme voi kuin toivoa että poni on vihdoin aikuistunut ja tajunnut ettei hiekkaa kannata syödä :)

Vieroituksen jälkeen, oman karsinan saadessaan Pampula oli aina jumissa. Monta kertaa päivässä, ajoittain joka aamu sitä sai olla kääntämässä kun raukka oli kierinyt liian lähellä seinää. Pampula raukka oli täysin ihmisten autettava.

^Ihan ensimmäisissä näyttelyissä Metsämäessä.

C Tuulenkuiskaus 2009


Emän myimme myöhemmin (vuotta en uskalla sanoa..).

Pampula on kokenut pienestä asti paljon ja matkamme jatkuu yhä, toivottavasti vielä kauan :)
Ihan huikea persoona <3

Ehdoton agilityvoittaja ;) Tässä uudenkaupungin agilitykisojen vuoron odottelua vuonna 2013.

2015 cAnnika Mäki


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti