torstai 18. helmikuuta 2016

Pullaponi vai kilpaponi?


Törmäsin hötönettiä selaillessa topikkiin jossa joku etsi shetlanninponilleen kankisuitsia. Kenties osunut muidenkin hötönettiin eksyvien silmiin?
Tämä kankien etsiminenhän herätti tietenkin melko kirjavia mielipiteitä.
Toisten mielestä shettis on VAIN LASTEN pullaponi, toisille se on vakavasti otettava kilpaponi siinä missä puoliverisetkin. Osa kritisoi suomen ja brittien shettisten tasoa ja osa ei jaksa ottaa shettistä tosissaan koska sehän on vain shettis..

Pääasiassa shettiksillä suomessa on perus safari/yleissatuloita ja tavallinen nivelsuitsitus. Ne vääntävät sopivan kuskin löytyessä heB ja hyppäävät 50cm ratana. Ei yleistetä. Suomesta löytyy shettiksiä jotka menevät kangilla heA ja hyppäävät ratana helposti 80cm.
Löytyy toki niitä ihan tosi, vain lasten pullaponeja.. Purevia, potkivia, lapsia alas heittäviä, ryöstäviä jne.. Osittain luonnekysymys siinä missä muillakin roduilla. Mutta lähdetään siitä koulutuksesta.
Shettis tulee kouluttaa siinä missä reaktiivinen puoliverinenkin. Sen varusteiden tulee sopia sille. Sitä ei jätetä vain lasten käsiteltäväksi, kun ei jätetä mitään muutakaan rotua.

Itse pidän shettiksiä todellä näppärinä lasten opetusponeina, kun ne on koulutettu oikein. Ne toimivat äärimmäisen hyvin myös aikuisten harrastus- ja kilpaponeina. Shettiksethän soveltuvat lajiin kuin lajiin yleistämättä kuitenkin.

Topiikissa herätti keskustelua myös ponin huolto. Puokkeja käytetään hierojalla, hammaslääkärissä, magneettihoidoissa, solariumissa jne. Kun joku sitten menee ja ostaa shettikselleen runkosatulan safarilätkän sijasta tai käyttää sen hierojalla niin jo katsellaan kummasti että miksi.. miksi koska se on vain shettis. Niin.. shettiksestä tulee huolehtia ihan niin kuin siitä puokistakin. Jos se tarvitsee BOT-loimen syystä tai toisesta niin miksi ei? se tarvitsee hierojan tai treenisuunnitelman. Se on hevonen.. vaikka kuinka onkin pienempi.

Tässä Pampula vuoden ikäisenä. Lapset saavat olla ja touhuta aikuisen valvonnassa.

Pampula on nyt 7v, meidän oma kasvatti. En missään tilanteessa jättäisi sitä yksin lapsien kanssa. Hyvin koulutettu, kaikkeen totutettu, mutta hermostuu helposti lapsien sähläämisestä. Pampulalla on luonnetta. Ei se ilkeyttään, sille riittää aikuisen läsnäolo niin pysyy rauhallisena ja lapset saavat touhuta.

Ja mitä tulee monipuolisuuteen, tän kanssa on tehty ihan kaikkea ja vielä vähän enemmänkin. Parivaljakkoa tosin ei vielä ole ;) raveja on treenattu, mutta ei startattu. Juoksutettu, ohjasajettu, agility, esteet, koulu, kenttä, talutusratsastus, ajoa, jalkapalloa, koirien tule luokse-, anna tassu- ja maahankäskyjen opettelua, maskotti, hiihto- ja pulkkaratsastus..... lista on loputon.

Monenko puoliverisellä tää onnistuis??

Aikuisen kisaponi, hyvin toimii ja ruusukkeita satelee.

Lasten opetusponi

Puomitreeniä... ponnua riittää

Rotunäyttelyt, match-showt..

Irtohyppää oman korkeutensa kevyesti.

Maastakäsin onnistuu kaikki ratsujen kiemurat.

Sänkkärillä ilman satulaa. Ihan osaa pukittaa, innostua ja lähteä lapasesta siinä missä puoliverisetkin.

Kun on kyse lyhytselkäisestä alle 100cm shettiksestä, ei SOPIVAN satulan löytäminen ole aina helppoa. Teettämällä toki onnistuu, mutta me ei heti haluttu turvautua siihen vaihtoehtoon. Hyvin treenasivat estekilpailuihin ilman satulaakin ;)

Loistava kärryponi. Isompikin aikuinen voi ajaa, näähän on entisiä työ- ja kaivosponeja.

Vesimattotreeniä, siinä missä puokeillakin ;)Suurin ongelmahan tulee vastaan ratsastajan löytämisessä. Suomessa taitavia, oikeasti pieniä ratsastajia on kovin vähän. Kun löydät sopivan, kasvaa se puolessa vuodessa yli pituus- ja painorajojen ja etsintä alkaa alusta. Pampulalla on nyt menossa kolmas pikkukuski, joka vie sitä siis koulutuksellisesti eteenpäin.

Eilen Pampulalle saapui valjakkovaljaat englannista. Kärryihin vielä uutta maalia pintaan ja poni on valmis valjakkovaltaukseen :)

SAA KOMMENTOIDA :) Saa kertoa oman mielipiteen/kokemuksen tai mitä mieleen juolahtaa. Myös shettisblogeja saa linkata ;)


4 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja ihanat pinkit valjaat!
  http://susirajan.blogspot.fi!

  VastaaPoista
 2. Täyttä asiaa! Ei voi ymmärtää, miksi joidenkin mielestä on niin kauhean väärin laittaa rahaa shettikseen yhtälailla kun siihen puoliveriseen. Sehän on "vaan shettis".

  Kirjoittelin itsekkin joku aika sitten samasta aiheesta; http://pateponi.blogspot.fi/2015/12/shetlanninponit-lihavia-lastenratsuja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shettis on hevonen siinä missä puoliverinen tai suomenhevonenkin! :)
   Ei anneta muiden sanojen osua, vaan näytetään mistä shetut on tehty!
   Mahtavaa, käyn lukemassa!:)

   Poista