tiistai 22. elokuuta 2017

Tiedätkö mitä hevosesi syö? ja miksi?

Ootko koskaan miettinyt tosissasi, mitä sun hevonen syö? Ja miksi?
Miksi lihakset eivät kehity vaikka treeni on suunniteltu hyvin ja homma pyörii laadukkaasti? Lisääntyneitä lihasjumeja? Apaattisuutta? Energianpuutetta? 

Meillä lasketaan vähintään puolenvuoden välein ruoka-aineiden pitoisuudet tai rehumääriä muutettaessa kaikki kuntoon käyttöä vastaavaksi. Monikin on sitä mieltä että homma on täysin turhaa ja ylireagointia jne. Itse vaan olen huomannut näitä laskiessa, että edes se maalaisjärjellä suunniteltu ja toteutettu ruokinta ei ole aina oikein.

Kinkun kohdalla asiat on toistaiseksi olleet kovin helppoja, yksinkertainen ja kevyt liikunta normaalille rehunkäyttäjälle mahdollistaa yksinkertaisen ruokinnan, ainakin toistaiseksi.

Ekin kanssa asiat on olleet hieman toisin. Monikaan ei tiedä ettei Eki ole ihan tavallinen rehunkäyttäjä, mm.lihasten, suoliston ja henkisen hyvinvoinnin vuoksi on jouduttu tasapainoilemaan monen asian kanssa.

Kinkun päivittäiset aamu-unet. Ekin kohdalla tämä on erittäin harvinaista.

Ja korostaakseni, mä en ole lainkaan ''purkkiruokkija''. Oon aina ollut yksinkertaisen ruokinnan puolustaja ja jättänyt kaiken ylimääräisen pois. Nyt hyvänä esimerkkinä, Ekin kohdalla tämä ei toiminut vaikka alussa kovasti yritin. Mm sen takia lasken näitä, jotta edelleen ylimääräiset rehut saadaan karsittua ja hevonen joutuu syömään purkista vain pakolliset ravinteet.

Meillä on aina panostettu hyvään ja laadukkaaseen heinään, josta on myös analyysit. Tämä on pelastanut meidät monelta purkkiruokinnalta, kun heinässä on ollut tarpeeksi ravintoaineita.
Tämä riittääkin Kinkun ja Pampulan kohdalla erityisen hyvin, ne syövät heinän lisäksi laadukasta kivennäistä (Mineral Plus) ja kokonaista kauraa. 
Mineral Plus sisältää näille kahdelle tarvittavan määrän vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita.
Kinkun ruokavaliota täydentää Marstall Western -mysli, kovan kasvun ja aktiivisuuden vuoksi.

Mineral Plussan sisältö, nämä vaatii pientä laskemista, mutta tieto on sen vaivan arvoinen.

Itse käytän laadukasta ja tarkkaa Hopti-laskuria. Tämän lisäksi lasken muutamasta rehusta itse pitoisuudet, sillä vaikka laskuri on laaja, ihan maailman jokaista rehua sieltä ei löydy.
^kuvissa ei ole mallitaulukoita, vaan meidän merkintöjä päässälaskun tueksi. Näistä siis ei tarvitse ymmärtää mitään.

Ekin kohdalla laskettiin itse A-, D- ja E-vitamiinien pitoisuudet, sillä Mineral Plussaa ei löydy ohjelmasta (vastaavassa Racing Mineralissa on eri pitoisuudet eli vastaaavaa valmistetta ei voi laskuriin syöttää). Myös B1 ja B2 pitoisuudet olivat Ekin yhteenvedossa lähes olemattomat vaikka ovat erittäin tärkeitä lihasten-, suoliston- ja hermoston hyvinvoinnin kannalta. Tarve lisääntyy kovan fyysisen rasitusen seurauksena (kilpailetko?) ja tukee myös elimistön energia-aineenvaihduntaa.
Tästä syystä Ekin ruokavalioon lisätään B-vitamiiniliuos.

Ohjelmasta siis saa mm. kyseisen taulukon ravintoainepitoisuuksista. Olen piilottanut tietoja vain nettietiketin vuoksi, näette kuitenkin esimerkin yhdestä taulukosta. Taulukosta puuttuu tässä vaiheessa Mineral Plus, jolla täyttyy A-,D- ja E-vit.pitoisuudet, B1 ja B2 täyttyvät liuoksella. Myös liikasyöttöä esiintyy muutaman ravintoaineen kohdalla ja siihen tulee puuttua.

Suosittelen kokeilemaan oman hevosen ruokintaa, saatat yllättyä tilanteesta. Voit myös olla ylpeä, jos ravintoaineet ovat edes sinne suuntaan, jossa ne pitäisi olla.
Muistakaa silti, laskurit on laskureita ja hevoset yksilöitä. Toiset tarvitsevat ''ylisyöttöä'' tai vastaavaa poikkeusruokintaa. Laskurin tuloksia ei voi lukea silmät sidottuna jokaisen kohdalla.

2 kommenttia:

  1. Siis eikö todella löydy Mineral Plussaa (enää) Hoptista? On aiemmin ollut siellä nimellä Hevosten Mineral Plus, piti tarkistaa koneelle tallennetuista viime laskuista (viime vuoden puolelta), nyt ei ole Hoptiin tunnuksia niin en voi sieltä katsoa. Hevostietokeskus kyllä pyrkii sinne lisäämään kaikki mahdolliset markkinoilta löytyvät rehut, sinne kannattaa siis vinkata jos jotain oikeasti puuttuu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas! Sieltähän se löytyi mainitsemallasi nimellä :D Kiitos!! Tsekkasin edelliset laskelmat ja niihinkin on erikseen mineralit laskettu kun ei ole löytynyt rehua.. hups. Mutta oli myös itse laskettuna laskettu oikein, sillä arvot pysyivät samana ;)

      Poista