keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Tutkimuksiin

En muista oonko jutellut aiemmin Kinkun oudosta karsinakäyttäytymisestä?
Vieroituksesta lähtien, eli tosissaan yli 2vuotta se on vaihtelevasti ollut levoton ja omituinen. Karsinassa luimii ja potkii seiniä, tarhassa pukittaa. Ihan itsekseen, ilman syytä. Laidunkaudella tätä ei nähty tapahtuvan, eikä tarhatessa kaverin kanssa.
Tää käytös on liitetty useasti tylsyyteen, sukurasitteeseen(suvussa samoja oireita isän puolelta) ja epämukavuuteen. Potkiminen esimerkiksi saattaa ajoittain loppua yöloimituksella tai lelupallolla. Myös runsaampi liikutus on pitänyt sen levollisena. Toisinaan se reagoi monena päivänä viikossa, ja hetkittäin ollaan elelty puolikin vuotta ilman ainoatakaan oiretta.

Ja ennenkuin kukaan aloittaa; on tutkittu: Ei matoja, hiekkaa, mahahaavaa, ruokinnan muutoksia, stressiä yms. Kinkku on elämänsä kunnossa, karva kiiltää, lihavuusaste hyvä ja mieli on virkeä. Ainut on ollut tämä ajoittainen omituinen käytös. Ell aiemman ohjeen mukaan seurattu tilannetta, koska ulospäin ei näy oireiden vaikutusta. (Mieti mahahaava hevosta jolla oireet 2 vuotta? olisi jo kuihtunut kasaan ja ollut erittäin huonovointinen. Hiekkahevonen olisi tukossa. Jne.).

Viime päivinä se on mielestäni lisääntynyt ja Kinkku ollut hetkittäin jopa tuskainen. Jokin jossakin kiusaa.
Päätin ottaa uudelleen yhteyttä eläinlääkäriin ja kertoa huoleni. Päädyttiin varaamaan ensiviikolle mahalaukun tähystys -aika. Sitä ennen Kinkku saa puolikkaan annoksen GastroGardia pHn mittausta varten (saadaan selville riittääkö puolikas annos hoidoksi jos haavoja ilmenee).
Maanantai illalla alkaa siis 18 tunnin paasto, ei heinän korttakaan, vain vesi sallittu. Ja tiistaina tähystykseen.
Eläinlääkärit epäilevät Kinkulta löytyvät ''piilossa olevia'' pieniä mahahaavoja. Ne saattavat aiheuttaa kyseisiä oireita. Toivotaan että jotain hoidettavaa löytyisi :) Kun en jaksa uskoa hevosen tekevän tuota silkkaa tylsyyttään.

Ja vähän hei muistoja kehiin ettei ihan kuvattomaksi tämä jää :D Kuvassa minä ja ponini Flaming Rose's Drop, tutummis Sittis. Kuvan vuotta en uskalla sanoa.. (kuvassa näkyvä 2012 on pvm jolloin otin albumikuvasta kuvan kameralla, älkää antako häiritä / sekoittaa ;) ).
Tää poni opetti kuinka pudotaan. Jos en jokapäivä niin ainakin joka toinen päivä mä istuin nimittäin maassa. Ponilla oli myös paha kesäihottuma, tai enemmänkin oli herkkä mäkäräisille joita täälläpäin on paljon. Ensimmäiset laukka-askeleet opettelin tämän ponin kanssa ja ihan ensimmäiset esteenikin taisin ylittää. Ponilla oli vaan tapana hypätä pienten johteiden yli, sen pienenpienen puomin sijaan xd.
Tän kanssa opin sen sitkeyden jota tää laji vaatii, oli muuten kovaa tavaraa tää ponityttö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti