lauantai 9. helmikuuta 2013

matkan varrelta..

Toiveena oli siis että kirjoittaisin juttua hevosista jotka ovat asustaneet meillä näiden vuosien aikana. Laitoin tähän myös pari sellasta heppaa, joita oon vieny eteenpäin ja jotka ovat olleet mun ns. hoidokkeja, mutta eivät ole asuneet kuitenkaan omassa tallissamme. Jos haluaa lukea yleisesti mun hevosharrastuksen erivaiheista ja etenemisestä ni TÄSSÄ postauksessa kerron tarkemmin. Se on kirjoitettu vuonna 2011, joten ihan uusinta tietoo siel ei oo, mutta mun harrastuksen aloittamisesta siellä kyllä on :)

Mutta siis tänhetkisen kokoonpanon Vinjan, Ellan ja Pampulan lisäksi täällä on asunut jos jonkinmoista kauraturpaa :)

Ekana mulle nyt tulee mieleen Junnu, eli Gentleman Junior. Junnu on Vinjan varsa, syntyi meillä 25.4.2005. 
Me myytiin Junnu sen ollessa 2vuotta, ja ostettiin se 6vuotiaana takaisin. Takaisin oston jälkeen se oli meillä n.2kk, ja sitten se matkasi taas uuteen kotiin. En nyt mene yksityiskohtiin myynnin syistä, mutta nyt sen on parempi uudessa ja toivottavasti loppuelämän kodissaan :) 
Todellinen herrasmies, miellyttämisen haluinen ja tosi kiltti! 

Kuva
26.4.2005 Junnu ekaa kertaa Vinjan kanssa ulkona .
Kuvassa tuotiin Junnu just kotiin, kun ostettiin se takaisin :)
8.7.2011
Tässä yks myynti videon pätkä musta ja Junnusta vuonna 2011.



Seuraavaks mieleen tulee varsin mielenkiintoinen poni. Nimeltänsä Flaming Rose's Drop, tutummin Sittis tai nykyisessä kodissaan häntä kutsutaan Roosaksi. Sittis oli mulla 1½ vuotta, sen aikaa kun Junnu oli vieroitettavana Vinjasta ja mä vasta enemmän opettelin ratsastuksen saloja. Ja mulla oli siihen aikaan joku pelkotila Vinjan kanssa, et pelkäsin kauheesti mennä sillä, et meillä kävi yks vanhempi tyttö Vinjaa liikuttelemassa sillon tällön. Ni mä keskityin vaan Sittikseen silloin. Meillä ollessaan tää oli 5vuotias. Tän ponin kanssa sattui ja tapahtui, n.125cm korkee risteytysponi, ilkeä ja hapan kuin sitruuna! Pukitteli ja temppuili, vähät väliä se heitti mut alas selästään tai raahas mua ties missä :D Mut tämä poni opetti tosi paljon mulle! 
Poni kärsi pahasta kesäihottumasta ja oli kesäsin loimitettunakin tosi huonossa kunnossa.. :/ Polttiaiset oli sen selvästi pahin vihollinen, hankasi kaikki loimetkin rikki eikä jouhista ei ollut tietoakaan.
Tässä oon kokeilemassa ponia oston yhteydessä. Tää oli ihan meijän oma,
että ei ollut mikään ylläpitoponi.
Kokeilemasta. Vuosilukua en uskalla sanoa, mut jotain 2005-2006 ajalta nää on.


Niin, sitten Topi, oikealta nimeltään Topi-Kalle. Suomenhevos ruuna, oli meillä ollessaan 9vuotias. Topi ei ollut oma, vain ylläpidossa ja vuoden verran tässä asusteli. Topin omistaja oli hypännyt sillä vaan max 80cm joten me lähettiin sitten kokeilemaan valmentajan kanssa että mihin tästä herrasta oikeasti onkaan. Kisasin Topilla sitten aluekisoissa 90cm ja 100cm luokkia, tosin nihkeällä menestyksellä :/ Nimittäin herralla ei oltu kisattu ja jännityksen määrä oli suuri. Liekö sitä sitten pelottanut, mutta kisoissa suurimmaksi osaksi kiellettiin ulos oli luokka mikä tahansa, se ei vaan suostunut hyppäämään, ei hyvällä eikä pahalla. 
Siinäpä se, kotona Topin kanssa hypättiin 120cm ihan ilman ongelmia! Koti treeneissä se hyppäsi vaikka kuuhun jos tahtoi, mutta kisoissa ei millään.. Kisasin sen kanssa yhden kauden, silloin tällöin pärjäten, mutta isommista kisoista ei tullut mitään. 
Päädyttiin sitten antamaan Topi takaisin omistajalleen, koska totesimme ettei se koskaan tule toimimaan haluamallamme tavalla. Kierrettiin siis koko kisakausi kisoja totuttaaksemme sitä, mutta ihan turhaan. Sitten alkoi ongelmat myös kotona. Se ei kestänyt montaa päivää peräkkäin kenttätyöskentelyä, vaan vaati paljon maastoilua joten treenaaminen oli hankalaa. Meillä oli tavoitteet korkealla, suomenhevosten estemestaruuksiin tähdättiin ja yritettiin treenata ahkerasti. Sitten alkoi kiellot kotona.. se ei suostunut menemään kentälle, ei mennyt yhdekään puomin yli, ei vaihtanut askellajia mihinkään suuntaan eli laukkasi jos tahtoi, tai seisoi kuin tatti jos tahtoi. Emme tiedä mistä nämä ongelmat johtuivat, kurin puutteesta tuskin oli kyse. Ehkä se oli kuitenkin enemmän maastoilupolle, siitä se piti. Kilpahevosen elämä ei ehkä ollut se hänen intohimonsa, vaikka hyppykykyä kyllä olikin! 
1.5.2009 ensimmäisestä yhteisestä estevalmennuksesta.
Oon mä ehkä vähän pienen näköinen muhkun suokin selässä :D

8.5.2009 vesiesteeltä
10.6.2009 estevalmennuksesta
27.6.2009 Kaken alue 100cm
Kotitreeneistä. Hän oli hieno herra♥
Kaken estekisoista, varmaan 90cm. 2009

Sitten Domppe, eli Procyon Domino. Ostettiin aikoinaan tämä silloin 2vuotias shettistamma. Opetin sen ratsuksi iän karttuessa ja ohjasajonkin se ymmärsi hienosti ja piti siitä kovasti! Kärryjä ei laitettu, kun ei meillä ollut. Sitten kokeiltiin agilityä, se oli innoissaan ja hyväkin, mutta ei se ollut sen intohimo. Poni kaipasi vielä jotain muuta. Kierrettiin myös paljon näyttelyitä Vermosta lähtien, mutta rakennekukkanen ei hänkään ollut, mutta käyttöluokkien kunkku :)  Tehtiin sillä varsa sen ollessa kolme, ja niin vuonna 2009, ponin ollessa 4vuotta, maailmaan syntyi Domino's Double Chocolate, eli meijän pikkunen Pampula♥ Kaikki ei kuitenkaan mennyt kovin hyvin.. Domppe työnsi synnytyksessä myös oman kohtunsa ulos, ell tuli paikalle ja työnsi sen puhdistuksen jälkeen takaisin. Ponille nousi kuitenkin 40asteen kuume, eikä antanut varsan syödä. Lypsettiin sitten maitoa tuttipulloon ja juotettiin Pampulalle itse maitoa. Päivien edetessä tilanne ei parantunut, vaan poni oli tosi huonossa kunnossa eikä kuume laskenut. Lähdettiin sitten viemään molempia Helsinkiin, eläinsairaalaan. Domppe tietenkin traileriin, mutta kun oli talvi (huhtikuu) ei voitu tietenään pistää Pampulaa kylmään traileriin pitkän matkan ajaksi. Noh, ongelma ratkaistu; otetaan varsa maastoauton takaluukkuun! Suojattiin vähän autoa ja nostettiin tuo pieni heiveröinen shettisvarsa autoon. Helsingissä Dompen kohtua huudeltiin lisää koska sille puhkesi kohtutulehdus. Molemmat viettivät sairaalassa 5vrk, jonka jälkeen haettiin molemmat terveinä takaisin kotiin, Pampula taasen autossa matkustaen. 
Myytiin Domppe vuonna 2009, se oli silloin 4vuotias. Pampula syntyi saman vuoden alussa, joten myynti tapahtui jonkin ajan päästä vieroituksen jälkeen. Nyt poni on super hyvässä kodissa Somerolla, ollaan useesti käyty kattomassa sitä siellä ja hyvin neiti voi! Pienet lapset ratsastelee sillä ja hän on saanut kärryt perään ja se on sen ponin juttu, se rakastaa vetää kärryjä ja siellä se saa vetää niitä elämän innolla!♥

Joistain näyttelyistä vuonna 2008. 

12.4.2009
Näyttelyistä♥
Ilmeisesti ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolella.. ;) 
Metsämäen rotunäyttelystä, odotetaan kehään pääsyä.

Tätä neitiä en unohda koskaan, nimittäin Dana H♥ Tä oli mulla ylläpidossa vajaan vuoden. Tarkoitus oli pitää sitä kauemmin, mutta tilanpuutteen vuoksi Vinjan varsoessa ei ollut muuta vaihtoehtoa..
Dana oli 5vuotias mulla ollessaan ja meillä oli välillä vähän erimielisyyksiä asioista, mut hauskaakin meillä oli! 
Kisoissa hyppäsin ensin 50cm, sitten korotettiin ja menin 70cm ja 80cm, ja lopulta 90cm. Välillä pärjättiin ihan kivasti, aina ei voi voittaa mutta kuitenkin :D Ikävä on♥
Artukainen 80cm 2010, ihan en ollut hypyssä mukana :D
Artukaisista. ~Kerro kuinka ikävöin, kerro häntä ootan yhä vaan~
Kesällä pidettiin hauskaa :D
Ilmeellä mennään, mutta pääasia on et pidetään hauskaa!♥
Ja kisoissa keskitytään!
Kohti esteitä..
Braith Dandelion, tutummin Nenna. Tätäkin neitiä on hirmuinen ikävä!♥ Ostettiin Nenna 2010, sen ollessa vuoden vanha. Nenna oli mun ensimmäinen kokonaan itse kouluttama nuori. Opetin siitä ratsun, käynti, ravi ja laukka. Vähän ehdittiin myös hyppäämään, ihan pieniä kokeiltiin n.50-60cm. Nenna on siis knapstrup, omistaa yhden valkoisen pilkun kyljessä jossa on ehkä kymmenen vakoista karvaa ;) Myytiin se 2012, koska multa loppui ponivuodet ja piti saada talliin tilaa hevoselle, eli Ellalle. Ja olinhan mä vähän iso n. reilu 140cm ponille. Harmitti kyllä tosi paljon myydä tää, koska tässä neidissä oli sitä jotain♥ :( 

1.10.2011 ♥


30.1.2011
10.3.2011, opetettiin Nenna myös kärryille ja hirmu hyvin meni! :) 
Näin siitä tuli ratsu :) Varmistusnaru vielä mukana,
taisi olla toinen kerta selässä.
Ikää 1v 11kk
♥ikävä♥
1.10.2011 Ekaa kertaa irti ratsastajan kanssa! 
Ja laukkakin sujuu, nousee jopa laukkapohkeista! :) 1.10.2011
Ongelmiakin kyllä oli, että ei se aina ihan niin helppo tapaus ollut :D


Niin ja Hermannia unohtamatta! Eli Fairytale Butterfly, Vinjan varsa myöskin. Tosi kiltti ori, tarhasi koko meillä olo ajan tammojen kanssa ja näyttelyissäkin hän seisoi seitsemän kiimaisen tamman ympäröimänä ja nukkui! :D Hermannia juoksutettiin sivuohjilla ja satulalla, kerran jopa kävin yksin selässä. Tosin ihan vaan pikavisiitillä. Ja opetettiin sille käytöstapoja yms. Kuljetukset, vuolut kaikki sujui hyvin. Hermanni syntyi 2010 ja myytiin se 2012. Samoja syitä kuin Nennan myynnillä. Mulla ei ois ollu aikaa kouluttaa kahta koulun lisäksi ja Vinjan ja Pampulan lisäksi. Nyt hyvässä uudessa kodissa Kaarinassa, oon useesti käyny kattomassa sitä ja hyvin poika voi :) se on nyt ruunattu ja sitä aletaan pikkuhiljaa työstää ja opettaa kunnolla ratsuksi.
Hermanni kävi moikkaamassa Pampulaa :) 
8.6.2010 

16.6.2010

Äiti ja poika, näyttelyiden voittajat!
Vinja veteraani luokan 1.
Hermanni nuoret luokan 1.
Ja Vinja Best In Show 2.
Hihii, mun poika♥

Ja Hermanni jatkoi kulkuaan, kesän näyttelyissä
varsa luokan 1.
yleisön suosikki
Best In Show 6.
(aikaisempana vuonna sai hyvin käyttäytyvän
ja esiintyvän nuoren erikoispalkinnon)
heh, oli ihan pakko laittaa :D Ei me aina kovin edustavia oltu XD
Molemman ihan rotan näkösiä, näistä oli kuoriutuminen kisoihin ;) 

Tässä ois nyt nää meillä olleet hevoset, yhteensä 10kpl jos siis Vinjan, Ellan ja Pampulan laskee mukaan :) 
Kysyä saa lisää, vastaan mielelläni :) 
Totesin tossa et mulla on kyllä ollu niitä hoidokkeja aikast lailla paljon, vähän vähemmän tärkeitä ja vähän enemmän tärkeitä, ni en ala listailla niitä tähän mut yks mikä on pakko mainita on tää viimepostauksessa mainittu Masa♥ 
Sitä poikaa mulla on hirmunen ikävä ja se jätti kyllä ikuisen jäljen muhun. Paljon oon menny erilaisia hevosia  yhden kaks kertaa sieltä täältä, kuten varmasti moni muukin hevosharrastaja. Kun hevonen tulee eteen niin selkään vaan ja menoksi ;) Erilaisten hevosten kanssa työskentely opettaa tosi paljon ja palkitsee kanssa.


Ps. eilen oltiin Suvin kanssa illalla leffassa kattomassa 21 tapaa pilata avioliitto, ja suosittelen menkää katsomaan, oli tosi hyvä! :) 

6 kommenttia:

  1. oioi sulla on ollu paljon hevosia! :O miten ihmeessä oot noin taitava? ihana postaus kiitos<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niitä matkan varrella kertynyt juu :) tekemällä oppii, kiitos :)

      Poista
  2. minkä kokoinen talli teillä on? tee siitä esittely:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tallissa 4 karsinaa, kaksi normi kokoista, yksi shettiskokoinen ja yksi normaalia isompi, mitä ollaan käytetty varsomiskarsinana ja pari vuotta sitten Nenna ja Pampula olivat siellä yhdessä.
      Katsotaan jos saisin tässä tehtyä, kiitos ideasta! Eiköhän sellainenkin saada julkaistua :)

      Poista
  3. Tosi kiva yhteenveto hevosista! Mitä meinaatte tehdä vinjan seuraavalle varsalle? Onko tarkoitus pitää itse vai myydä? Ajattelin kun sulla on toi ella nyt käytössä niin mahtuuko talliin vielä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Ei tiedetä vielä, luultavasti pidetään se itse. Tallissa on nyt 3/4 karsinaa käytössä, joten yksi mahtuu vielä :) Ja varsahan on ensimmäiset kuukautensa Vinjan kanssa samassa karsinassa. Siinä olisi sitten yksi projekti lisää kasvattaa siitä ratsu ja kunnon heppa, ja ehkä Ellakin on jo siinä vaiheessa vähän helpommalla tolalla..ehkä :D Aika sen sitten näyttää :)

      Poista